Budapest Kupa, 3. forduló

2009. 03. 01., vasárnap, 16 óra; Diósd, Tisza u.

BEAC: Kulcsár – Ita (Fodor), Helmle, Németh (Kartalik), Hörcsöki – Molnár, Reider, Szabó L. (Halpern), Rumbold Á., Nagy D. (Újvári) – Balázs

Gól: Balázs (11-esből)
Sárga lap: Reider, Helmle
Piros lap: Reider

Tudósítónk: Helmle Péter

Hatalmas sóhajok szakadtak fel a budapesti labdarúgás iránt olthatatlan vágyat érzők mellkasából, midőn az elmúlt hétvégén végre újra tétmérkőzések zaja ébresztette őket hosszúra nyúlt Csipkerózsika-álmukból. Az már csak hab volt a tortán, hogy a Budapest Kupa 3. fordulójában olyan legendás mérkőzés várt az ezerfejűre, mint az 1990-es években igazi presztízsmeccsekké avanzsált BEAC – Erőmű vagy BEAC – Nagytétény párosítások. Vagy hogy is van ez? Most akkor kivel is játszik az egyetemi gárda? Nos, nem a tudósító hülyült meg, csak a tavaly nyáron az NB III-ból kieső, és pályáját elvesztő Erőmű, valamint a BLSZ I/b-ben bronzérmes Nagytétény kötött házasságot. Az új csapat neve azóta hol így, hol úgy tűnik fel, de mi maradjunk csak a BLSZ honlapon található (és így remélhetőleg hivatalos) Erőmű megnevezésnél.

Akkor tehát BEAC – Erőmű Diósdon. Újabb csoda. Nem, nem az egyetemisták költöztek Pest megyébe, hanem az ellenfél (aki amúgy Nagytétényben játssza meccseit) vállalta, hogy az Angeli úton rendezzék a találkozót, de a hóhelyzet közbeszólt. Így maradt a diósdi műfű, ahol az Erőmű (vagy Nagytétény) téli felkészülési meccseit játszotta.

A hazaiakat a március végéig külföldi kiküldetésén fáradozó Gloviczky-edző távollétében Jakobszen Tamás megbízottként dirigálta. Nem volt könnyű dolga. Páratlan és ritkán látott sérüléshullám érte el az egyetemi csapatot (Katrus, Tóth Tamás, Erdei, Éri, Flaskay és maga Jakobszen is maródi), amely az időjárás viszontagságainak köszönhetően még nagypályát is csak egy-egy edzőmeccsen láthatott. És abban se volt sok köszönet. De nagyon nagy meglepetés mindazonáltal nem érte a csapat ultráit, midőn a blanconegro-k kifutottak a műgyepre. Nagy Dani sérülten vállalta a játékot, a súlyos sérüléséből végre felépülő, és újra remek dolgokat mutató Fodor viszont késés miatt a cserepadra szorult, pedig sokan hosszasan lobbiztak érte. Az ellenfél viszont – annak ellenére, hogy nagy valószínűséggel elveszt 27 pontot az ősszel megszerzettekből – remekül erősített a télen. Leigazolták a még ősszel is a Győrben szereplő, egykori válogatott, Újpest-kedvenc Kovács Zoltánt, a valaha nagyon reményteljes vasasos Zombori Zalánt, és a kőkemény exújpesti védőt, Tamási Zoltánt. Igaz, újsághírek szerint utóbbi egy edzőmeccsen súlyos arcsérülést szenvedett. Ezek után viszont meglepő volt, hogy Tamásit, miként Zomborit is, a kezdőbe jelölték, Kovács viszont még a jegyzőkönyvben sem szerepelt.

A mérkőzés egyetlen bírája jó hangulatban indította a játékot, a vendég narancsmezesek pedig azonnal támadólag léptek fel. Még tíz perc sem telt el, amikor egy jobb oldali szögletből vezetést szerzett az Erőmű. Pár éve még a Sport számolt volna be az akcióról (már ha a játékosok egy csapatban szerepeltek volna): Zombori remek, rövidre lőtt labdáját Tamási csúsztatta a hosszúba (0-1). A BEAC azonban nem tört össze, sőt! Egy rosszul (!) felívelt szabadrúgásra Rumbold csapott le, és nyomban Balázst szöktette, aki lokomotívként tört be a tizenhatoson belülre, ahol lerántották. A jogos büntetőt a sértett higgadtan helyezte a jobb alsó sarokba (1-1). Az egyenlítés után sem sokat változott azonban a játék képe, tovább folyt a jobbára egykapuzás. A félidő derekán egy szépen megrajzolt egyérintőzés után Zombori lőtt a BEAC kapujába (1-2), majd egy újabb szöglet után a Helmle által megcsúsztatott labda sajnos a hosszún egyedül találta a narancsmezesek balszellőjét, aki nem kegyelmezett (1-3). A szünetig még próbálkoztak a fekete-fehérek, nem adták fel a szépítés vagy akár az egyenlítés lehetőségét, de szorgos próbálkozásaik során ritkán tudták átlépni biztató formában a felezővonalat. Nagy Dani lába nem bírta, jött Újvári, Ita pedig egy kemény összecsapás után – bár a párharcot megnyerte – fájós bokával sántikált a padhoz, helyére Fodor állt.

A pihenő után hamar jött egy újabb sakk-matt (1-4), majd sokáig nem történt semmi, bár olykor adódtak helyzetek az Erőmű csatárai előtt, egy ízben pedig Balázs újabb gőzmozdonyos elfutást produkált, de a sprint végén sajnos a kapusba püfölte a pettyest (az ellenfél Szabó Lászlója leesett állal: „Nem semmi a pali, ekkora testtel ilyen sprintet! És lefutott mindenkit!”). A hetvenötödik perctől aztán sajnos újra kinyílt a gólcsap. Előbb a fáradó és lábát már igencsak fájlaló hazai középhátvéd ért bele rosszul (picit sajnos lemaradt) egy beadásba, így a labda megtréfálta a kilépő Kulcsárt (1-5), majd egy szöglet (már megint) utáni kapufáról kipattanó labdát asszisztált végig Hörcsöki közelről, ahelyett, hogy legalább felugrott volna (1-6). Végül a játékvezető érezte úgy, ha eddig jól vezette a meccset, akkor most itt az ideje kicsit szerepelni. Egy orbitális lest engedett el, amiből kialakult a végeredmény (1-7), a természetes, de talán kissé vehemens reklamálásra meg így válaszolt: „Nem mindegy nektek, hogy hat vagy hét?” Hát, jelentem, nem. Az ezután érkező, nemi aktusra felszólító mondatot (Helmle) sárgával, Reider jóval cizelláltabb gondolatait („Szégyelld magad, Sporika!”), előbb szintén ezzel a kártyával, majd mivel ilyen már volt a fedezetnek, pirossal jutalmazta. Egy ilyen lap minimum neki is járt volna.

A sportszerű mérkőzésen a jóval nagyobb játékerőt képviselő csapat nyert. A BEAC példásan küzdött, ha kicsit szerencsésebb, megúszhatta volna vállalható mértékű veréssel is a délutánt. Azonban látni kell, hogy a tél eseményei, a pályagondok, a sérülések és némelyek nem megfelelő hozzáállása (csak olyanokra gondolok, akik nem voltak most jelen!) folytán sokkal többre most nem volt esély. A mi szintünkön egy kicsit leamortizálódott Opel próbált most versenyezni egy, ugyanezen időszakban jelentősen felturbózott Mercedessel. Csodák meg nincsenek. Viszont muszáj lesz mindenkinek harapni, ha akarunk valamit.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://beac.blog.hu/api/trackback/id/tr26977473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BEAC1898 · http://beac.blog.hu/ 2009.03.03. 14:08:52

A spori idézett mondatának minden kétséget kizáróan helye van a minden idők legundorítóbb játékvezetői megnyilvánulásai között.

Blohin007 2009.03.03. 16:02:29

Különösen egyetértek az utolsó bekezdésben foglaltakkal, persze az ezt megelőző tudósítás is a szokásos színvonalon íródott. Kár, hogy erre nem adnak pontot..

Flas 2009.03.03. 16:51:29

Robika!!!
Ez üt mindent. Ehhez csak gratulálni tudok, ilyen finoman elküldeni valakit a p****ba.
GYÖNYÖRŰ :D:D:D:D
Bár láthattam volna.
süti beállítások módosítása