BLSZ I/B., 2008/2009, 20. forduló
2009. április 5., vasárnap, 17:00
XI. ker, Hunyadi M. út.

Tóth 7
Jónás 7, dr. Aubel 6, Rumbold Á. 6
Jakobszen
7
Szabó Z.(B) 6 (Erdei 0), Reider 6 (Ita 0), Molnár 6, Éri 6
Balázs 6 (Helmle 6), Katrus 7 (Gloviczky 0)


Edzői értékelés:
"Végre gond nélkül hoztuk a kötelezőt. Az első perctől kezdve mi irányítottuk a játékot (bár a 20. percig rengeteg hibával játszottunk); bátor és lelkes játékkal rákényszerítettük akaratunkat az ellenfélre. A végén kinyíló Budai ellen még nagyobb különbséggel is nyerhettünk volna, ha a helyzeteknél jobban összpontosítunk."

 

Tudósítónk: Helmle Péter

Ha az ember régóta a blanconegrok elkötelezett szerelmese, lelkében mindig különös érzésekkel közelít a Kelenvölgy felé. Ahogy a szocializmusban a kis nebulóknak az iskola, úgy nekünk a Hunyadi Mátyás utca, a Kelen-pálya a második otthonunk. 1994 májusától 2000 novemberéig játszottunk és edzettünk a nyárfákkal szegélyezett sporttelepen (Tóth Laci minden májusban ki is vágatta volna mindet, hogy levegőt kapjon), és bár összesített mérleget még senki sem készített az öt és fél évről, a két bajnoki arany és az egy bronz a másodosztályból, illetve az őszi elsőség a „blasz egyből” önmagáért beszél. És hiába telt el kilenc év, az emlékek mindig megrohannak, valahányszor ide szólít bennünket a sorsolás szeszélye (ki ne emlékezne a májusi csütörtökök bakelitlemezes-zenés edzéseire, Kazal Ervin halhatatlan „Oh, Carol”-jára és folyományaként Glatz mester egész csapatot öltözőbe zavarására, no és persze a megannyi emlékezetes diadalra?). Ahogy az ember belép a sporttelepre, múlt és jelen különös ötvözete tárul szemei elé: régi időket idéző palánkkerítés (ilyeneken dobtuk át magunkat gyerekként, ha focizni támadt kedvünk), még mindig gyönyörű állapotban pompázó nagyfüves, ugyanakkor új öltözőépület, vendéglő, és a régi kis földes helyén a modern idők hívó szavának engedelmeskedve a gumireszelékes műfű. A füves pálya máig kivételez velünk, vesztesen még nem vonultunk le róla, ám a BEAC-ellenség műgyep eddig nem sok jóval szolgált. 


Gyönyörű, bár az évszakhoz képest szokatlanul meleg idő fogadta a vasárnap délután a Kelen-völgybe kilátogató futballszerelmeseket – játékosokat és nézőket egyaránt. Kissé késve érkeztem, a füvesen gyerekek gyűrték egymást, az egyetemistákra viszont a Budai XI. várt, fájdalom, a műfüvesen. Gloviczky edző a múlt heti külső szemlélődő szerepköréből visszaült a tréneri székbe, és rögvest meglepő húzásokra ragadtatta magát. A csatársorba feltolta Katrust, visszatette a kezdőbe a Lokomotívot, míg a középpályán úgy kavart, mint Piszkos Fred: Éri jobb-, Szabó Z. bal futó (?!) lett, Molnár a szélről Reider mellé került. A védelem is változott, a MÁV (és Helmle) notórius pontatlansága miatt időn túl érkező Ita, és az őt fuvarozó Helmle helyén Jónás, és a felgyógyuló Jakobszen kezdett.

A BEAC a mostanában védjegyévé váló álmos kezdéssel nyitott, ám a hazaiak nem tudtak mit kezdeni az ajándék percekkel. Fertály óra elteltével fölénybe kerültek a vendégek, és kisvártatva, némileg váratlanul a vezetést is megszerezték. Egy veszélytelennek tűnő jobb oldali szabadrúgást Éri nyesett a kapu előterébe, ahol Balázs egy jó öreg OTIS-felvonót idézett, azaz emelkedett, mint egy lift, és a hosszúba bólintott (0-1). A Budai XI a hátrány ellenére sem tudott felpörögni, és Reider csaknem megduplázta a fekete-fehérek előnyét: a szőke üstökű fedezet elinalt a bal oldalon, majd a tizenhatoson belülről, jobbal, ravaszul a rövidre célzott, ám a medveként ledőlő kapus szerencséjére a labda a kapufáról vágódott vissza a mezőnybe. Pár perc múlva Katrus begyújtotta rakétáit, és a kissé hosszúnak tűnő indítást elpöckölte a kicammogó (ha már medve) portás mellett, aki elgázolta a szélvészgyors BEAC-csatárt a büntetőterületen belül. Országos tizenegyes! Legalábbis így vélekedett mindenki, kivéve a játékvezetőt, aki valami különös megfontolástól vezérelve szabadrúgást ítélt kifelé. Pár másodpercig háborogtak ugyan a vendégek, de valójában már megszokhatták „a bíró büntetőt BEAC-nak nem ítél” alliterációs törvényt. Az első játékrész hátralévő perceiben a hazaiak egyetlen agilis támadója próbálkozott, de a magabiztos Tóth által jól irányított védelemmel nem bírhatott. Az egyetlen veszélyes kontrát, és az egyetlen szabadrúgást egyaránt szép mozdulattal hárította az egyetemisták hálóőre. Megemlítendő még Aubel megmozdulása, illetve tulajdonképpen annak hiánya, midőn önnön rossz passzát követően higgadtan húzta vissza felrúgásra lendülő jobb lábát a mellette elhúzó csatár elől, ezzel egyszersmind elmaradt a támadó gyöpbe passzírozása, és az adekvát piros lap is. Pedig a vendégek előbb már be is csukták szemüket, majd hatalmas sóhajok szálltak fel mellkasukból.
 
A második játékrészben a csapatok ott folytatták, ahol az elsőben abbahagyták. A hazaiak meddő módon próbálkoztak, de veszély csak a vendégtámadásokban rejlett. Balázs ígéretes helyzetben történő földbe rúgása közben megsérült, helyére az egész meccsen vélt vagy valós sérülések okán melegítő (álldogáló) Helmle állt csatárposztra (?!). Avagy a tréner tényleg bolondgombát evett – gondolták többen is. Miközben a nézők is taglalták a fura cserét, Katrus újra meglógott, és mivel ezúttal nemcsak rúgták, húzták is, a spori úgy gondolhatta, két nyilvánvaló eset már elég ahhoz, hogy végre a tizenegyes pontra mutasson. Szabó Z. pedig higgadtan a jobb alsóba passzolt, hiába próbálkozott a mackó pszichoterror bevetésével is (0-2). Ha még valakiben kétely maradt volna a mérkőzés kimenetelét illetően, Éri beadása után Jakobszen a tizenhatosról kiválóan passzolta vagy pocsékul rúgta a kaputól tíz méterre álló Katrus felé a labdát, aki lövés helyett okosan az üresen álló Helmléhez továbbított, a cserecsatár pedig higgadtan bebalbelsőzte a jobbfelsőbe a játékszert (0-3). Kiütés. A gól után a BEAC kissé visszavett a tempóból, Reider helyett jött Ita, a megsérülő Szabó Z. helyére pedig Erdei. A hazai zöld-feketék próbálkoztak ugyan, de egy kapufán kívül egyéb helyzetig nem jutottak, mégis, tíz perccel a meccs vége előtt egy lepattanóból szépíteni tudtak (1-3). Megpezsdült a játék, de helyzetekig újfent csak a vendégek jutottak. Az agilis Molnár átadásával az időközben csatárként pályára lépő Gloviczky (soha nem látott csatárkettős volt a BEAC-ban!!) erőlködött el a jobb szélen, mértani, lapos beadása (az ellenfél mindenkinél öregebb és kopaszabb centerhalfja éppen nem érte el a labdát – ez ám a bosszantó!) ajándék volt a remetei magányban, de kitűnően érkező Helmlének, aki ballal nagyszerűen (elnézést a sok öntömjénért!), mégsem elég pontosan lőtt – a pettyes a bal felső saroknál az oldalsó kapufa belső éléről (már ha gömbölyű kapufánál, valójában kapuvasnál ez értelmezhető) vágódott vissza. Pedig mennybe mehetett volna az edző, mint cserekirály, és mint játékos is!
 
A játék képe alapján abszolút megérdemelt a blanconegrok idei első sikere, a helyzetek alapján az eredmény inkább a hazaiakra nézve hízelgő. Az egyetemisták ráadásul végre legyőzték mumusukat, a műgyepet is. De nagy hiba lenne azt gondolni, hogy innen minden sima lesz. Bár csatárposzton szereplők lőttek gólokat, még mindig égető a támadóhiány. De ne legyen igazam!
 
Kifelé menet, a vendéglátóipari egységben még összefutottunk egykori sikeredzőnkkel, Öhler Lacival is, csak hogy teljes legyen a nosztalgia. Ettől még persze három hét múlva nem kegyelmezünk a Voyage-nak sem! 

A bejegyzés trackback címe:

https://beac.blog.hu/api/trackback/id/tr171051132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baky 2009.04.08. 21:13:20

Most akkor OTIS felvonó vagy Lokomotív???

Flas 2009.04.08. 23:21:39

Gratula a csapatnak!
Kicsit magaménak is éreztem ezt a győzelmet, és ezek után feletébb jó szájízzel feküdtem kés alá, látván, h végetérni látszik a gólínség... "mindegy ki rúg gólt csak menjen be"
A műtét egyébként, a benne főszerepet vállalók kijelentését idézve "Szuperül sikerült". Szinte minimális fájdalmak mellett tértem ma haza. Még pár hétig nem tudok kilátogatni a meccsekre, de szeretnék mielőbb szemtanúja lenni pontszerzéseinknek. Addig is további pont, pontok megszerzését a várom csapattól.
HAJRÁ, BEAC!!!

Kapus Tomi 2009.04.10. 07:41:14

Éljen az első győzelem!:) Hétvégén is menni kéne! Miki, neked pedig jobbulás és reméljük, minél előbb vissza tudsz térni!

Blohin007 2009.04.10. 09:59:46

Van itt minden múltidézés, Piszkos Fred, Lokomotív:-) Ez aztán a színes tudósítás!

Zsemle4 2009.04.10. 16:25:35

Mikikém, jobbulást! Hétvégén még nem fog menni? :)

Baky 2009.04.10. 22:53:37

Holnap szárnyaljatok SASOK!!!Mikikém szedd össze magad,de azért jobbulást!A kérdésemre pedig még mindig nem kaptam választ...
süti beállítások módosítása