BLSZ I/B., 2008/2009, 14. forduló

2008. november 22., szombat, 11:00
IX. ker., Könyves K. krt. 28. (Goldball-pálya)
 

Tóth 0
Jónás 6 (Reider 0), Helmle 6, Szabó L. 5, Ita 6
  Hőrich 5 (Balázs Z. 0), Szabó Z. 6, Jakobszen 5, Molnár 6 , Erdei 5 (Gloviczky 0)
Flaskay 5
 

Edzői értékelés: "Csapattársunk, Rumbold Ákos szokta volt mondani, hogy a győzelemhez szerencse is kell. Hát, nekünk az első félidőben egyáltalán nem volt szerencsénk. Sőt... A helyzetek alapján (és akkor csak a ziccereket mondom) a 40. percben már 3-0-ra kellett volna vezetnünk. A sok kihagyott helyzet - amint tudjuk - megbosszulja magát, és Jónás kiválása, egy fegyelmezetlen védekezés, valamint egy rosszul hazafejelt labda után már 2-0 volt az ellenfélnek. Innen a mai meccsen nem tudtunk már felállni. A meccs előtt nem elégedtem volna meg a döntetlennel, így utólag már annak is örültem volna. Meg kell próbálnunk az utolsó fordulóban javítani!"

Ez alkalommal új szerzőnek örülhetnek a BEAC-blog olvasói! Dr. Ita osztja meg a mérkőzésen szerzett benyomásait, egyszerre költői és egyszerre tudományos igényességű megfogalmazásban.


Tudósítónk:
Ita Bálint


Mottó: “A Fény és az árnyék” 

A nagy hagyományokkal rendelkező 43. sz. Építők – BEAC derbire került sor a bajnokság utolsó előtti őszi fordulójában, eléggé zimankós időben, a Goldball arénában. Az előzetesen kiszivárgott sajtóinformációk alapján tudni lehetett, hogy a patinás egyetemi alakulat a jól megszokott,  az olasz Internazionale által is másolt 5 középpályással és 1 ékkel megerősített hadrendben, míg az egyre jobb formába lendülő munkáscsapat a nagyhírű Bernd Schuster (Real Madrid) által előnyben részesített 4-4-2-es felállásban lép pályára. A mintegy hat nemfizető néző, így a két futballrendszer “nagy vitáját” is szemmel követhette. 

1. félidő - “A Fény”

Az első félidőben mindkét csapat tagjai megfontolás nélküli vagdalkozásban fejezték ki a labdarúgás iránti mély alázatukat. Az ellenfelek védelmei jól zártak, folyamatos játék nem alakult ki,  azonban a tudósító négy szituáció megemlítését így is méltónak tartja az utókor számára: 

A játékrész elején, bal oldalról induló támadás végén Jakobszen pompásan tálalt Flaskay elé, aki senkitől nem zavartatva vihette a 43-as portására a labdát. Flaskay a rendkívül rossz talajú pályán csellel próbálkozott és hosszan tolta meg a zsugát, így a kijövő kapus párducvetődéssel lefülelte az egyébként rendkívül ígéretes támadást. 

A félidő közepén az Építők védője húsz méterre saját hálójuktól oktondi szabálytalanságot követett el Flaskayval szemben, a jogosan megítélt szabadrúgásból a fiatal Erdei bal lábbal a a bal alsó sarkot jó lövéssel vette célba, a kapus a lövést üggyel-bajjal kipaskolta a kíváló ütemben érkező Jakobszen elé. A rutinos irányító bal belsővel, erőből célozta meg a rövid sarkot, a hálóőr óriási bravúrral hárított. 

A félidő végén a BEAC bal oldali szöglete után a labda pontosan Flaskay jobb rüsztjére hullott, aki kapásból, látványos mozdulattal a labdát eltalálta ugyan, a kaput viszont nem. 

Mindenképpen említést érdemel Tóth T. nagyszerű robinzonádja, amelyet egy húsz méterről jól eleresztett Építők szabadrúgás után mutatott be, és az első félidőben több jó megoldással jelezte, hogy lehet rá számítani. Továbbá feltűnő volt, hogy a BEAC két fiatal, lendületes középpályását (Hőrich R., Molnár M.) mennyire ritkán tudták megjátszani csapattársai. 

A fentiekből is kitűnik, hogy a BEAC az első félidőben jobban játszott ellenfelénél, és több kihagyhatatlannak tűnő helyzete volt, ennek ellenére gól nélküli döntetlennel fordultak a felek. 

2. félidő

Heves BEAC pressinggel indult a második játékrész, amelynek következményeként meglepően folyamatos játékkal rukkoltak elő a fekete-fehérek. Egy jobboldali akció végén Flaskay újból farkasszemet nézhetett az ellen narancsszínben tündöklő kapusával, azonban a hálóőr ruhájának zavaróan nyárias színkollekcíója vagy talán inkább a koncentráció hiánya miatt, a kissé kedvét vesztett csatár újból mellé lőtt. 

Említésre érdemes még Helmle felhőfejese is, jobboldali szöglet után a toronyszerűen emelkedő középhátvéd centikkel bólintott a hosszú sarok mellé, majd váratlan cserére kényszerült a félidő közepén Gloviczky mester: a jobbhátvéd posztján robotoló Jónás egy ütközés után a földön maradt, helyére a technikás középpályás, Reider állt be (aki a mérkőzés előtt a kb. egy fejjel magasabb tudósítót a szokásos, és még mindig meglepő, ám annál kedvesebb “szia kicsim” köszöntéssel üdvözölte). A szerkezeti váltás eredményeként a harcos mentalitású Szabó Z. a jobbhátvéd posztjára került, illetve a támadójátékot frissítendő a jó felépítésű Balázs Z. is pályára lépett. 

A 80. perctől: “Az Árnyék” 

Az Építők támadói ezen a mérkőzésen szinte egyáltalán nem kerültek igazi ziccerbe, a BEAC védői jól és sallangmentesen “daraboltak” "saraboltak" egészen a 80. percig, amikor megindult a korábbi történéseket figyelembe véve amúgy teljesen indokolatlan Építők gólszüret: 

Baloldali szögletrúgás után a 43-asok legalacsonyabb támadója ravasz róka módjára helyezkedett el a BEAC nagy termetű hátvédjeinek háta mögött az ötös sarkánál, a játékot betegen is vállaló középpályás, Erdei rosszul helyezkedett, Tóth T. a gólvonalon maradt, így a pontosan érkező labdát az Építők csatára a grundról ismert klasszikus, stukkoló mozdulattal jutatta a kapu jobb oldalába. (1-0) 

A gól után feladta addig stabil védekezését a BEAC, Helmle egyre többet lépett fel a támadásokhoz, sőt! Gloviczky játékos-edző mintegy minden-mindegy alapon az utolsó tíz percre saját magát is a játéktérre küldte, és nagy akarással igyekezett a jobbszélen az ellenfél védővonala mögé kerülni, amely végül az Építők  alattomosan törlesztő védőjével való jóízű lökdösődésben merült ki.  

A kékek második góljánál a védekező feladatát addig szinte hibátlanul megoldó BEAC beállós Szabó L. utolsó emberként röviden fejelte a pattogó labdát a saját térfelének közepén Tóth T. felé, aki a két karját széttárva jelezte, hogy nagy a baj. Az is volt, az Építők Tikó becenévre hallgató csatára könnyen talált a hálóba tizenhat méterről. (2-0) 

A harmadik gól már szinte említésre sem méltó, mivel azonban a jegyzőkönyvbe ez a találat is bekerült, hát rögzítsük, hogy  az Építők csatára egy kontra támadás végén a tizenhatos vonaláról lőtt a labda után kissé indiszponáltan nyúló Tóth T. keze mellett – a hálóba.

Szumma szummárum, a sokszor lenézett, unalomig ismert futball-közhelyek ezen a mérkőzésen is teljes mértékben beigazolódtak, úgy mint:

    - a futballt gólra játsszák (nem helyzetekre),

    - az elpuskázott helyzetek előbb-utóbb megbosszulják magukat, illetve

    - ha már ott vagyunk, egy futballmérkőzésen legalább 90 percen át (plusz hosszabbítás) kell koncentrálni. 

A tudósító úgy látja, hogy amennyiben a fenti örökérvényű futball tételeket képes lesz a XI. Kerületi alakulat hosszabb távon megvalósítani, és figyelembe venni, úgy - nagyobb önbizalommal - a rendelkezésre álló játékosanyaggal, nagyobb célok megvalósítását is kitűzhetné maga elé a bajnokság végére.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://beac.blog.hu/api/trackback/id/tr28786506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gordon 2008.11.24. 23:16:13

üdvözlünk a tudositok taboraban b.

elvileg kb 7o palacsinta le lesz szervezve a bankettre még desszertnek.
üdv a balcsiról

BEAC1898 · http://beac.blog.hu/ 2008.11.25. 00:14:04

Szolgálati közlemény a Pénzügyi Főosztályról!
Mindenki hozza a tagdíj-elmaradásait! Novemberről még nem kevesen vannak, akik nem fizettek, a decemberről (bankett; fél tagdíj) nem is beszélve, a teremtornán résztvevők pedig plusz "egy rugalmas", ugyebár.
Többek közt a fent említett palacsintát kockáztatjuk!

Szabó László 2008.11.25. 07:14:25

Bravó, Bálint!
Elnézést a második gól miatt mindenkitől, nagydarab kavicsot hullattam a védekezés fogaskerekei közé.

glovi 2008.11.25. 08:28:19

Felhívom a szerkesztőség figyelmét, hogy Várhidi Pali bácsi is volt a BEAC edzője 1968-69-ben. (csak, mert említettétek, hogy régi BEAC-osokat is megkeresnétek egy interjú erejéig)

Szabó László 2008.11.25. 20:37:52

Ohó, Pali bácsival készítendő interjú ügyben tudnék segíteni...kérem a szerkesztőség intstrukcióit!

Blohin007 2008.11.26. 08:57:54

Sziasztok, azért mostanában nagyon megfeledkezünk a tarcsiról bár tudom, hogy két méretes zakót kaptak, azért pár mondatban őket is megemlíthetnénk, hogy egyáltalán mi a helyzet velük.
Továbbá a mélyen tisztelt szerkesztőség figyelmét kívánom felhívni arra, hogy a mérkőzés helyszíne a IX. kerület, Könyves Kálmán körút 28. (nem Angeli út) volt, illetve a sarabol ige létezik, jelentése: "Sarabolóval sekélyen kapál. Füvet nyír. Életlen eszközzel nyiszál.", ez a fogalom a védelem jellemzésének, megyei alsóbb osztályokban szinte mindennapos fogalma. Csak azért szólok mert kijavítottátok "darabol"-ra.

BEAC1898 · http://beac.blog.hu/ 2008.11.26. 09:26:48

Bocs, Banya! Annyira adta magát az elírás (s és d egymás mellett a klaviatúrán...). Ráadásul a Hegyi Ivánnál ilyet még nem olvastam! :))
Ezt is, és a helyszínt is javítottuk.

A tarcsival kapcsolatban pedig: így van, szívesen várja a szerk. (amikor nincsen jelen) a tartalékcsapat meccseiről szóló beszámolót, tudósítást! (Ha máshogy nem, a kommentekben legalább!)

Zsemle 2008.11.26. 19:09:58

Nocsak-nocsak! Geri, nem ismerted a sarabol igét? Tényleg gyakori pedig, a Jancsika-szerű hátvédek megmozdulásait gyakran jellemezték emígyen, igaz, a 80-as években.
Kiváló tudósítás, csak az vesz le az értékéből, hogy vesztes meccsről szól. :(
De hát az ellen honlapja, gyerekek....nem is akarnám minősíteni, tisztára mint egy kommunista vállalaté!

Flas 2008.11.27. 14:46:22

MINDENKI EDZÉSRE!!!!!
(a félholtak is...)
:D

Erdei 2008.11.27. 16:23:48

akkor megproobálok lábra állni:D

Blohin007 2008.11.27. 16:36:14

Én jól megfáztam a keddi havas focin, ma inkább kikúrálom magam, de szombaton jövök játszani!

Áron (7) 2008.11.27. 23:44:41

vidéken leszek a hétvégén, nem tudok menni sajnos meccsre/bankettre.
bocs, hogy ilyen későn szóltam

Milko(a szakadós vádlijú ember) 2008.12.01. 19:12:57

Brezsi megtuggya ugyaneszt!

Flas 2008.12.01. 20:51:31

még szerencse h a 7en nem esik majd az eső...
így biztos jó lesz a pálya szombatra

glovi 2008.12.02. 08:08:02

Csütörtökön mindenki jöjjön edzésre!
Ott hirdetek keretet. És csak pulykázunk!

L.Marci 2008.12.02. 10:56:42

ezt a bedobást nekünk is meg kellene tanulni...

Zsemle 2008.12.02. 15:53:30

Srácok, a Jakó ezt simán megcsinálta! Persze lehet, hogy ma már nem vállalkozna rá, de én szemtanú voltam. (meccsen nem akarta bevállalni)
Ja, és nem dobta pofán az előtte állót.

Jako 2008.12.02. 19:05:17

...ezt még most is bármikor...
( ha aktuális sérülésem éppen nem akadályoz benne )

Zsemle 2008.12.02. 22:07:03

Ez tényleg jó, van még egy pár ilyen videó fent. Próbálkozhatnánk, bár én speciel jelenleg 10 méterre se tudnék elrúgni egy labdát.

dani. 2008.12.02. 22:28:59

az a baj h szerintem mi egy "beac-félpályát" sem tudnánk átrúgni.
mondjuk geri megvágja majd, akkor mehet:)

Erdei 2008.12.02. 23:31:20

ez hasznos lehet a teremfocisoknak:

BLSZ TÉLI TEREMLABDARÚGÓ TORNA
SORSOLÁS

I/B CSOPORT – VASÁRNAP

1908 PL – PI, KISE, MLTC, RTK, RKSK, BEAC, ÚJPESTI HALADÁS,
SOROKSÁR

1. FORD 2008.12.14.
11.00 KISE ÚJPESTI HALADÁS
11.45 MLTC BEAC
12.30 RTK RKSK
13.15 1908 PL-PI SOROKSÁR

2. FORD 2009.01.04.
12.00 RTK SOROKSÁR
12.45 BEAC KISE
13.30 RKSK MLTC
14.15 1908 PL-PI ÚJPESTI HALADÁS

3. FORD 2009.01.11.
12.00 SOROKSÁR ÚJPESTI HALADÁS
12.45 MLTC RTK
13.30 BEAC 1908 PL-PI
14.15 KISE RKSK

4. FORD 2009.01.18.
12.00 MLTC SOROKSÁR
12.45 RTK KISE
13.30 BEAC ÚJPESTI HALADÁS
14.15 RKSK 1908 PL-PI

5. FORD 2009.01.25.
12.00 KISE MLTC
12.45 RTK 1908 PL-PI
13.30 ÚJPESTI HALADÁS RKSK
14.15 SOROKSÁR BEAC

6. FORD 2009.02.01.
12.00 RTK ÚJPESTI HALADÁS
12.45 RKSK BEAC
13.30 KISE SOROKSÁR
14.15 MLTC 1908 PL-PI

7. FORD 2009.02.08.
12.00 BEAC RTK
12.45 RKSK SOROKSÁR
13.30 1908 PL-PI KISE
14.15 ÚJPESTI HALADÁS MLTC

DÖNTŐ 2009.02.14.
12.00 I/A 1. I/B 2.
12.45 I/B 1. I/A 2.
13.40 3. HELYÉRT (BÜNTETŐKKEL)
14.00 1. HELYÉRT

Geri 2008.12.03. 08:05:52

Természetesen mi a 16-osról próbálkoznánk...
süti beállítások módosítása